100 procent chans till liv

Ännu en planet i systemet Gliese 581 har hittats och nu kommer vi allt närmare något som skulle kunna motsvara jordiska förhållanden därute. Klart det blir lite vetenskaplig kontrovers i all spänning.

När planetforskaren Steven Vogt säger att han är övertygad om att det finns liv på Gliese 185 g drabbas det vetenskapliga samfundet av nervöst sammanbrott (speglas på popast). Mest orolig är man för att Vogt la upp en lyra till media som man utgår från ska missförstås, men jag tror att vetenskapare måste sluta vara rädda för media. Den besten kommer nämligen aldrig att kunna tämjas ändå. Det kommer alltid att bli fel (och kanske är det i diskussionen om dessa fel kunskapen tar fäste därute).

Jag slipper baxna inför Vogts 100 procent eftersom jag inte är vetenskapsman. Däremot tillåter jag mig att fundera över vad som händer om flytande vatten tumlar runt med organiska ämnen i en miljard år. Jag har svårt att tänka mig att bränningarna i ett eventuellt hav på Gliese 581g slår mot en kliniskt ren stenkust i miljoner och åter miljoner år. Även om en jordiskt instängd intuition knappt är värd någonting i kosmiska sammanhang, så vågar jag gissa att chansen till liv (åtminstone mycket enkelt) är närmast hundraprocentig på en sådan planet.

Men ska vi vara riktigt säkra får vi åka dit med våra egna liv. Kina har i veckan tagit ett steg till med sin andra månsond och Virgin Galactic sätter 2012 som flygstart för sina rymdturister. Ge oss tusen miljoner år till bara så…


Kinas andra månsond chang’e 2 lyfter.

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist