Allt klart för ATV på rymdstationen

De två astronauterna på den internationella rymdstationen ISS installerade i veckan de sista komponenterna som behövs för att den europiska farkosten ATV ska kunna docka. ATV är ett välkommet system som ska leverera förnödenheter och utrustning till stationen.


illustration: ESANu kan den europiska farkosten ATV (Automated Transfer Vehicle) docka med den internationella rymdstationen ISS. De sista kompontenterna monterades under en rymdpromenad utförd av de två astronauterna på stationen.

Eftersom USA inte tänker använda sina rymdskyttlar efter 2010 måste förnödenheter skickas upp på annat sätt. Det europeiska initiativet kommer därför lägligt. Den första ATV:n skickas upp i början av nästa år. Den dockar automatiskt med rymdstationen och levererar förnödenheter och utrustning. Sedan packas den med sopor och återinträder till atmosfären på ett sätt som gör att den brinner upp helt och hållet.

Det var en ryss och en amerikan som monterade de antenner som behövs för den automatiska guidningen till en dockning. ATV är också ett exempel på ett väl fungerande samarbete mellan USA, Europa och Ryssland. Alla system måste ju fungera ihop.

I och med ATV har Europas skaffat sig erfarenhet av tunga transporter till rymden och nästa steg för programmet är att transportera utrustning till Månen och Mars.

Mer om ATV

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist