Amatörastronomer upptäckte planet 600 ljusår bort

En grupp amatörastronomer i USA har upptäckt en planet motsvarande Jupiters storlek som kretsar runt en stjärna på 600 ljusårs avstånd, som liknar vår sol.

Amatörerna konstruerade ett eget teleskop med ”vanlig” kommersiellt tillgänglig utrustning 2003, rapporterar space.com. Man ställde upp det på en vulkantopp på Hawaii och scannade universum under två år. Med hjälp av ett datorprogram gick man vidare med en grupp intressanta stjärnor. Runt en av dem, XO-1, fann man den nya planeten: XO-1b.

Det var genom att stjärnans ljus var fjärde dygn blev lite svagare som man kom fram till att en planet av Jupiters storlek kretsar runt den. Omloppstiden tyder dock på att planeten befinner sig extremt mycket närmare sin sol än vår egen Jupiter.

Detta är den första exo-planet som upptäckts av amatörer – till en kostnad betydlig under priset för den professionella utrustning som annars används.

Hubblesite.org rapporterar att Amatörastronomerna nu går vidare. Genom att mäta XO-1b:s rörelser försöker man lista ut om det kan finnas ytterligare planeter runt stjärnan – exempelvis en jordlik planet.

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist