Amerikansk rymdskymning

Strax efter att solen sjunkit under svensk horisont i kväll fredag är det dags för rymdfärjan Endeavour att för sista gången färdas till rymden. Det blir den näst sista rymdfärjeturen någonsin.

Du följer som vanligt händelserna på Nasa-tv och Astrowebb. På Rymdkanalen rapporterar också rymdstyrelsens Johan Marcopoulous initierat.

Några snabba reflektioner bara innan eftermiddagssolen kallar:

Nasa gör vad de kan och utför de sista rymdfärjemissionerna och börjar förbereda framtiden, bland annat genom att stötta kommersiella rymdfartsprojekt. De stora pengarna måste dock Nasa enligt amerikanska senaten fortsätta att lägga på en utveckling av ett nytt tungt uppskjutningssystem baserad på rymdfärjan och kapseln Orion. Några medel för detta verkar dock inte finnas.

Detta är politik och ett spel som för den rymdintresserade känns närmast omoraliskt. Även om det är enkelt att inte behöva ta hänsyn till arbetsmarknad etc så är det många rymdintresserade som är överens om att det bästa nu är att Nasa får tydligt mandat att lägga kraft på system för långa utfärder i rymden. Då behöver de inte utveckla en Orionkapsel eftersom SpaceX erbjuder Dragon-kapseln. Däremot kan du knappast sitta ihopträngd i en sådan kapsel under ett halvårs resa till Mars. Det behövs något större. Nasa kan utveckla det som behövs för ett uthålligt transportsystem till Mars – större habitat för färden till och vistelsen på Mars. Privata firmor kan ta upp det i rymden

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist