Vad Anders Celsius har med Hubblemissionen att göra

I kväll lyfter rymdfärjan Atlantis mot Hubbleteleskopet för sista gången. Besättningen ombord ska renovera det legendariska rymdteleskopet för ytterligare 10 år i mänsklighetens tjänst.

Hubble ligger på 600 kilometers avstånd från jordytan och det är 200 kilometer längre bort än ISS, så det blir ännu bättre utsikt för astronauterna och en annorlunda mission än vad vi är vana vid.

NASA-tv sänder förstås mycket och det börjar i eftermiddag. 20.01 stiger Atlantis mot rymden.

Under den ibland något sega sändningen kan du passa på att skaffa lite perspektiv. Signaturen Martin har tipsat om vår svenske stolthet Anders Celsius och ett brev som denne skrev om sin resa i Tornedalen, då han tillsammans med andra vetenskapsmän jagade efter vetskap om jorden är rund som en apelsin och tillplattad vid polerna eller mer liknar ett ägg eller en citron.

Då fanns inga rymdteleskop att titta med men den bristen kompenserade Anders Celsius med en enorm vetgirighet.

Ett annat historiskt dokument har Svenska Dagbladet lagt upp. Ingen mindre än Arthur C Clarke skrev en så kallad understreckare 1957 som fick rubriken Vägen till världsrymden. Där förutspådde han bland annat Hubble och såg fram emot en enorm teknisk utveckling och expansion till rymden, med brasklappen att intresset kanske skulle falna.

Både Anders Celsius och Arthur Clarke påminner oss om att vi inte kan luta oss tillbaka, nöjda med vad vi vet och vad generationerna före oss har åstadkommit. Därför känns det extra meningsfullt att följa den spännande missionen till Hubble.

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist