Ännu en rymdfarkost för ”alla”

Virgin Galactic må gå i frontlinjen, men något monopol lär de inte få. I dag presenterade rymdentreprenören XCOR sin nya farkost – LYNX


Lynx är enkel. Ett privatjet-liknande plan tänder sin raketmotor på en vanlig flygplats och så bär det av. XCOR räknar med att Lynx når 61 kilometer upp. Det kommer nog många inte tycka vara tillräckligt eftersom gränsen för rymden i allmänhet sägs ligga på 100 kilometer, men man får svart himmel, man får jordklotets rundning och man får tyngdlöshet – en person i taget. XCOR riktar sig till forskarvärlden lika mycket som till rymdturister. Det blir nämligen mycket billiga uppskjutningar och planet/raketen kan lyfta flera gånger om dagen.

Visst är det kul med konkurrens, med alternativ, med olika farkoster som står i startramperna. Mycket tyder på att vi inom några år får en liten explosion av verksamhet i rymden. När rymdfärjan Endevour landar på jorden i natt återstår bara 11 uppskjutningar med den farkosten. Lagom till den sista färden har många privata projekt mognat.

Därför är det så spännande att alla alternativ, att se om en firma som SpaceX verkligen kommer att lyckas med sin ambitiösa plan att kunna erbjuda rymdfart med männskor bara något år efter rymdfärjans pensionering och flera år innan Nasa själva har utvecklat en ny farkost.

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist