Apollo 11 kunde ha fastnat på månen

Nu kan du se en nyproducerad Discovery-dokumentär om den första månlandningen på Google Video. Filmen ”Apollo 11 – the untold story” handlar om hur mycket som var oförberett, hur mycket som gick fel och om hur primitiva systemen var som tog människor till månen (om man nu kan prata om ’primitiv’ i samband med en månlandning).

I juli 1969 var det bara månader kvar av Kennedys löfte om en månlandning på 60-talet. Tekniska problem och ofullständiga säkerhetssystem accepterades i en utsträckning man inte kan drömma om i dag. En åldrad Buzz Aldrin berättar om hur han och Neil Armstrong fick ta till en penna för att få igång landaren och kunna lyfta från månens yta igen.

Dokumentären tjatar om hur nära katastrof det var och vilken tur astronauterna hade. Samtidigt är det svårt att tänka sig att man i detta prestigeprojekt tog vilka chanser som helst. Det intressanta är snarare att det faktiskt gick att trycka in en penna när startknappen inte fungerade – och få igång landaren. Ett modernt systemhaveri är troligen inte så lättfixat.

Sedan Apolloastronauterna har inga människor lämna jordens omloppsbana. Kanske är det enkla, robusta konstruktioner som får fart på rymdverksamheten och inte de kolosser av komplexitet som anses krävas i dag. Att Nasas nya månplaner är lik Apolloprogrammets principer är förstås ingen tillfällighet.

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist