Är de av rätta virket?

Nyheten om att ett europabaserat företag ska skapa ett rymdhotell 2012 är förstås spännande. Men jag instämmer i tveksamheterna från vissa kommentatorer.

Företaget Galactic Suite har en sajt med plötsliga bokstavsutbrott som ”Hang on lads, I’ve got an idea” och ”Homo Spaciens” och det är ju maffigt på ytan, men vilka står bakom firman? Ja, en snabb titt på sajten visar mig inget annat än arkitekter från Barcelona, självutnämnda ”strateger” och löst knutna visionärer. Det hela ger lite fåniga vibbar från de storslagna projekten inom internetbranschen -99 som aldrig lyfte.

Galactic Suite ska ha ett rymdhotell i omlopp 2012 med hjälp av en än så länge hemlig donator som är beredd att langa upp tre miljarder dollar. Det vore fantastiskt om de lyckades och bara det att de sätter igång och funderar kring olika lösningar (som ett spa med stora bubblor av vatten som flyter omkring i tyngdlösheten) är förstås bra. Men kunde de inte ha väntat med att slå på trumman tills de har något konkret att visa upp?

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist