Armadillon skyndar långsamt


Med Spaceport America öppnas möjligheten för fler än Virgin Galactic att nå rymden. Firmor som Armadillo Aerospace är sugna på att komma dit för att kunna testköra sina farkoster mot det slutliga målet.

”Once Spaceport America gets their final permit, we will take any remaining modules out there and see how high we can go”, säger VD John Carmack. Den mannen är annars känd för alla dataspelare som mannen som ”uppfann” First Person Shooter-spelen. Nu uppfinner han rymdfarkoster.

På Spaceport America är tillstånden klara och infrastrukturen utvecklad. Det gör att rymdhamnen blir mer än bara en flygplats för rymdturister. Armadillo Aerospace har med varierad framgång jobbat med farkoster som kan lyfta och landa vertikalt. Sedan 2000 har de finslipat sina tekniker i lugn och ro. De gör som bröderna Wrigth – de lämnar inget åt slumpen och bygger själva.

De starta och landar och vill hjälpa Nasa med teknik till en månlandare, men målet är att nå rymden med farkosten. Nedan en av deras marknära testturer och bilden till höger en konceptbild som visar en rymdflygning.

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist