Asteroid-expedition nära målet

Den japanska sonden Hayabusa närmar sig målet – en asteroid 17 ljusminuter från jorden. Där ska sonden hämta en bit asteroid och återvända till jorden.


Foto: JAXAHayabusa har varit på väg i över två år och nu är den så nära sitt mål – asteroiden Itokawa – att den kan ta bilder på det halvkilometer stora objektet. Om ytterligare två år ska Hayabusa återvända till jorden med materia från asteroiden.

Hayabusa drivs med en jonmotor på samma sätt som svenskbyggda SMART-1. Det har tagit två år för sonden att sakta närma sig sitt mål. Asteroiden Itokawas bana runt solen är elliptisk och den befinner sig nu på andra sidan sidan solen, 17 ljusminuter från jorden.

Det är extremt svårt att styra i höga hastigheter med 17 minuters fördröjning (ta cykeln till affären och testa!). Därför är Hayabusa’s navigationssystem automatiserat. Den styr bland annat med hjälp av sina kameror och ett optiskt navigeringssystem.

I september går Hayabusa in i omloppsbana runs asteroiden. Efter några veckor kommer den att landa på objektet och i november bär det av mot jorden igen. När Hayabusa närmar sig jorden släpper den iväg kapslar med asteroidmaterial. De ska landa i Australiens vildmark.

Hayabusa är det japanska rymbolaget Jaxa:s stolthet. Expeditionen utnyttjar tidigare oprövad teknik och har redan drabbats av vissa tekniska bakslag som förkortat besöket på asteroiden. Spänningen är stor inför det avgörande mötet med asteroiden. Att återvända till jorden med materia från en asteroid är en unik möjlighet för forskare att förstå solsystemets uppkomst och utveckling.

Mer om Hayabusa-expeditionen.

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist