Astronaut, rymdturist, rymdfartsdeltagare?

Runt 500 människor har varit i rymden som astronauter, kosmonauter eller taikonauter. Om några år kommer antagligen ytterligare hundratals människor ha varit i rymden, men de flesta av dem har inte rest i professionen, utan på sin fritid.

Det är nu etalerat att de inte ska kalla sig astronauter eftersom de inte är anställda. Den formella internationella termen har istället blivit Spaceflight Participant. Jag tror varken det namnet eller försvenskningen Rymdfartsdeltagare har någon möjlighet att bli allmänt etablerat i dagligt tal. Så vad ska vi kalla dessa människor?

En enkel utväg vore Rymdturist, men det har flera av de nio personer som hittills betalat sin biljett till rymden värjt sig emot. På ett sätt är det förståeligt. Svenskar som bestiger en topp i Himalya vill knappast bli kallade bergsturister, även om det är vad de är. De uppfattar sig som äventyrare och bergsbestigare.

Rymdresor är en så pass extrem resform att turist kan kännas som ett ord med fel valör. Rymdfarare då? Det är den svenska motsvarigheten till astronaut och vi har en rymdfarare i Sverige och det är Christer Fuglesang.

Jag funderar på att börja använda Rymdresenär istället. Man bestiger ett berg, man reser till rymden. Någon som har ett annat förslag? Finns det något etablerat svenskt ord?

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist