Atlantis framskjuten till januari

På grund av fortsatta problem med bränslesensorer har rymdfärjan Atlantis uppskjutning blivit framskjuten till tidigast 2 januari.

Nasas ”Mission Management Team” hade beslutat chansa på en uppskjutning på söndagen, trots att vissa av rådgivarna var emot det. Man hade därför skärpt kriterierna och tillät inte minsta fel på någon av de fyra sensorer som varnar för låga bränsleflöden. När den tredje sensorn strejkade under fyllningen av tanken så beslöt man omedelbart att ställa in.

Eftersom man inte kommer att hinna fixa problemet innan 13 december så väntar man till efter årsskiftet. De gamla datorerna på rymdfärjorna är nämligen inte säkrade för att klara ett nytt år. Det är fortfarande oklart om man kommer att rulla tillbaka Atlantis till VAB-”garaget” eller låta den stå kvar på startplattan.

Astronauterna återvänder nu till Houston och firar jul. I ett meddelande tackar de alla som jobbat hårt i USA och Europa och konstaterar att tekniska problem är en del av rymdprogrammet, men att de kommer tillbaka och gör ett nytt försök när farkosten är redo igen.

Astrowebb har mer info (samt bilder på en spindelattack mot rymdfärjan!)

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist