Bättre bild av universum från Medelhavets botten

Teleskopet Antares har invigts. Det är placerat 2500 meter ner i havet utanför franska Rivieran och väntas avslöja ytterligare några av universums hemligheter.

Ska du till Medelhavet och bada i sommar, så kan du alltid filosofera över det nyinstallerade teleskopet 2,5 kilometer under dig.

Genom att placera en grupp av instrument nere i havsdjupet hoppas forskarna få en tydligare bild av de osynliga partiklar som strömmar genom universum – från solen och från andra galaxer. Vanliga ljuspartiklar når inte ner i havdjupet (där är mörkt). Neutrinopartiklar däremot kan gå rakt igenom jorden utan att märkas. Fast alla gör inte det. En del reagerar när de når jordens kärna. Antares är avskärmad från alla andra partiklar där det ligger i havets stillhet och därför kan instrumentet registrera dess krockar i jordens inre.

Så vad Antares egentligen tittar på är himlen som den ser ut från södra halvan av klotet, Neutrion-bombardemang från galaxer vi inte ser från Europa passerar genom jordens kärna.

Antares kommer också att delta i jakten på den mystiska mörka materien, som antas utgöra en stor del av universums samlade massa.

Mer om Antares

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist