BBC:s rymdresa på tv

Sveriges Television visar i kväll första delen av BBC-programmet ’Expedition Rymden’. Följ med på en tänkt resa genom hela solsystemet – från Venus till Pluto.


’Expedition Rymden’ är den svenska titeln på BBC-programmet ’Space Odyssey’. Med avancerade datoranimationer och professionella skådespelare får man följa besättningen på kärndrivna ’Pegasus’ på deras resa genom solsystemet.

Första landning sker på Venus och i denna tänkta framtid har ofantliga resurser lagts ner på att landsätta människor i 400 graders hetta. Nu är det inte det politiskt realistiska som står i förgrunden i serien, utan det faktum att det är tekniskt möjligt att göra denna gigantiska resa. Del 1 slutar dramatiskt vid Jupiters månar och i andra delen får vi följa Pegasus ända till Pluto.

Du ser första delen programmet på SVT 2 i kväll, 7:e mars. Repris lördag 12:e mars 16.45. Efter programmet kommenterar Lars Eliasson från Institutet för rymdfysik och doktoranden Ella Carlsson. Hon har bland annat deltagit i amerikanska simulationer av Mars-habitat.

BBC:s webbplats ’Space Odyssey’

SVT:s info om programmet

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist