Chans att göra skillnad

Niklas Järvstråt är en svensk ingenjör och rymdvisionär som jag har följt under några år. Bland annat gjorde jag en liten pilotfilm inför ett dokumentärprojekt om hans satsning på att bygga en månbassimulering i Bergslagen:

Det har ännu inte blivit någon dokumentär och det blev heller ingen månbas i Pershyttan, bland annat för att boende var rädda för att deras vatten skulle påverkas.

Nu är Niklas igång igen och har nya planer för en gruvbas på ett än så länge hemligt ställe. Han medverkar också i antologin Lunar Settlements – tillsammans med månfarargeologen Harrison Schmitt.

Vid sidan av detta arbetar Niklas även med ett visionärt och intressant bokförlag som ger ut titlar skrivna av ungdomar för ungdomar. När Bombadil Publishing som förlaget heter nu har hamnat efter med intäkterna påverkar det förstås även månbasplanerna.

Jag tvekar inte att stödköpa en bok. Bombadil är en strålande idé och det vore synd om de hamnade på obestånd. Tydligen behöver de sälja receptboken Spelarnas Baksidor. Köp du också så fort som möjligt (innan måndag)!

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist