Charles Duke och hans fotografi

Månfararen Charles Duke var i Stockholm häromdagen, inbjuden av Tekniska museet. Han är mannen som på eget initiativ kombinerade känsla, effekt och personlighet och släppte en bild av familjen på månytan innan han klev ombord på landaren Orion och sköt sig bort från månen – givetvis efter att ha tagit en bild av bilden med sin Hasselbladare.

Just det fotot har jag i flera år haft som vinjett här på bloggen. Den innehåller så mycket mer än astronauter som hänger i tyngdlöshet eller flaggbilder och speglar min uppfattning att vi kan och bör fylla rymden med liv.

Av tidsbrist kunde jag inte ta chansen att träffa Charles Duke (läs gärna DN:s och UFO-Sveriges Clas Svahns långa intervju). Det här med tiden gör också att bloggen blir lidande, men jag vill passa på att påminna om mitt twitterkonto där jag dagligen kommenterar vad som händer i korta snabba ordalag. I brist på blogginlägg kan du alltså läsa de senaste twitterinläggen till höger eller prenumerera här.

Vad gäller bilden på månen har jag läst någonstans att den sedan länge är totalt urblekt av den starka solstrålningen. Att fortsätta visa den och skriva om den blir därför desto mer angeläget.

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist