CryoSat kan få ersättare

När den europeiska miljardsatsningen CryoSat skulle skjutas upp i helgen gick något fel. Satelliten föll ned i havet och viktig miljöforskning gick om intet. Men nu kan CryoSat 2 komma att ersätta förlusten.


ESA:s forskningssatellit CryoSat lyckades inte nå upp till omloppsbana vid uppskjutningen för knappt en vecka sedan. Den ryska raketen drabbades av ett fel och CryoSat föll ned i havet. Men projektet kan få en ny chans.


Den här animationen från ESA visar hur dramatisk avsmältningen i Arktis är. CryoSat skulle hålla ett skarpt öga på utvecklingen.

– ESA har sagt oss att de kommer att undersöka på vilket sätt man kan bygga en CryoSat 2, säger projektledaren för CryoSat Duncan Wingham till BBC.

ESA-satelliten CryoSat skulle kontrollera hur istäcket i polartrakterna påverkas av det varmare klimatet. Eftersom satelliten aldrig nådde omloppsbana går den angelägna forskningen om intet.

– Man måste se kostnaderna för en ersättningssatellit i perspektiv. Om vi inte vet vad som händer vid polerna kan kostnaderna i slutändan bli mycket högre, säger Duncan Wingham.

December

CryoSat kostade 136 miljoner euro att utveckla. Kostnaden för att bygga själva satelliten var 70 miljoner Euro, resten handlar om utveckling och alla system runt satelliten. Enligt ESA:s chef för jordobservationer Volker Liebig skulle en ny satellit kosta mindre än 70 miljoner.

– Designfasten är redan gjord och det som återstår är ”bara” tillverkning och testning.

Klart är dock att om en CryoSat 2 byggs så måste något annat stryka på foten. Bland annat är ESA:s Marsprogram och planerna på att skicka dit landaren ExoMars oerhört resurskrävande. I december tas beslutet om CryoSat och Marslandaren.

CryoSat sköts upp av en Rockot-raket. Det är en Europeisk-rysk ”samproduktion” som bygger på gamla ryska SS-19-missilerna. Det var när det andra raketsteget skulle separeras från det översta som något klickade. Det separerade aldrig och CryoSat föll ned i havet norr om ryska fastlandet.

Rockot har gjort sex lyckade uppskjutningar innan denna misslyckade. Haveriutredningen pågår fortfarande.

Mer om CryoSats forskning på ESA:s webbplats

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist