Därför ska du lyssna på Fuglesangs åsikter

Vägen till bättre liv på jorden går via rymden. Det är ett påstående som måste få fäste i vårt kollektiva medvetande om livet i solsystemet ska ha någon chans att utvecklas.

Christer Fuglesang drar sitt strå till stacken i en debattartikel i Expressen i dag. Han beskriver nuläget som ett gyllene tillfälle att inleda ett globalt samarbete med målet att nå månen och Mars och i slutändan flytta ut i rymden. Han har förstås helt rätt.

Mänskligheten överutnyttjar redan jordklotets resurser och när vi faller så kommer vi att dra denna fantastiska biotop med oss. Turligt nog är vi inte bara invånare på jorden. Vi befolkar även ett solsystem och där finns oändliga mängder energi och råvaror som vi kan lära oss att använda. Det är svårt, men det är enda vägen att gå och det är precis det som Fuglesang och hans kollegor har börjat träna på.

Christer Fuglesang föreslår nu en väg framåt. Sverige kan med sina goda kontakter i rymdbranschen medverka till att USA och Kina finner varandra och tillsammans med Ryssland och Europa startar en global satsning uppåt. Sverige kan också verka för att ESA går upp i EU och får högre status och mer resurser.

Christer Fuglesang har upplevt rymden och varit verksam i branschen i två decennier. Han vet vad han talar om och därför ska du lyssna på honom och försöka påverka din omgivning. Rymden får för lite resurser – inte för mycket. Livet vill expandera – det är självmord att försöka begränsa det till jorden.

Att rymdverksamheten har så långa ledtider är ett problem i vårt medialiserade 72-timmarssamhälle, men vi måste börja nu för våra barnbarns skull.

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist