Del 2: Jeff Bezos – Blue Origin

Entreprenör: Jeff Bezos
Företag: Blue Origin
Bakgrund: Grundade handelsplatsen Amazon.com
Affär: Vill ta betalande turister och forskare till rymden med farkosten New Shepard

Jeff Bezos försöker öppna champagnen efter en lyckad provflygning
Jeff Bezos försöker öppna champagnen efter en lyckad provflygning

En av de mest framgångsrika entreprenörerna någonsin är Jeff Bezos som grundade internetbokhandeln Amazon.com 1994. Han är känd för att vilja ha maximal kontroll över sina verksamheter och i början av 2000-talet startade han ett mycket hemlighetsfullt projekt döpt till Blue Origin. Företaget bygger en farkost med plats för tre personer som ska stiga rakt upp i rymden, sjunka tillbaka igen och landa intakt. Inga raketsteg, inga bärplan. Grundtekniken och personalen har Bezos plockat från ett nedlagt Nasaprojekt.

Efter ett lyckat test 2006 har det varit nästan helt tyst om Blue Origin. Det som läckt ut är att man nu bygger rymdskeppet “New Shepard” för att genomföra en riktig flygning till rymden från ett stort avstängt område i Texas som Bezos köpt till sina hemliga tester. Man anger numera också att affärsstrategin är både att ta betalande turister till rymden och bereda plats för forskare som exempelvis vill utföra experiment i tyngdslöshet. Det är en förändring från den först uttalade affärsstratgin som bara fokuserade på rymdturister. Det är också en förändring i linje med Bezos uttalade syn på entreprenörskap.  

“Tricket för en entreprenör är att veta när man ska vara envis och när man ska vara flexibel. Var envis med din vision, men flexibel med strategin. Du måste till exempel vara flexibel när du jagar kostnader, men du får aldrig jaga kostnader genom att förändra din vision.”

Prognos: Det är ingen tvekan om att superentreprenören Bezos är på gång med en suborbital turistfarkost. Det bör ha hänt en hel del sedan nedanstående bilder på en testflygning 2006. Samtidigt tror jag inte att han stressar, han har talat om vikten av långsiktigt stabil utveckling och förmågan att låta affären växa genom att ta små steg. I förlängningen siktar Jeff Bezos på den gamla drömmen “one stage to orbit” dvs inga raketsteg, bara en farkost som kan flyga till rymden och tillbaka – om och om igen. Svårt (omöjligt enligt vissa), men kanske når Jeff Bezos dit till slut. Den inställning han har till affärer kan säkert vara bra att ha på vägen:

“Du måste tänka långsiktigt och vara beredd på att bli missförstådd under lång tid”

Blue Origin

Citaten om entreprenörskap:
http://gigaom.com/2009/06/15/tips-on-innovation-enterprenuership-from-jeff-bezos/
http://www.space.com/businesstechnology/blue-origin-rocket-secrets-100226.html

Lyckad testflygning 2006:

Avsnitten i serien:
Del 1: Entreprenörerna som siktar högst
Del 2: Jeff Bezos
Del 3: Elon Musk
Del 4: John Carmack

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist