Del 3 – Elon Musk – SpaceX

SENASTE NYTT – 8/12 lyckades SpaceX med den historiska bedriften att skicka en rymdkapsel till omloppsbana och ner igen (hade det funnits en människa i kapseln hade människan överlevt):

Elon Musk framför en Falcon 9-raket
Elon Musk framför en Falcon 9-raket
Entreprenör: Elon Musk
Företag: SpaceX
Bakgrund: Grundade och sålde PayPal

SpaceX är det mest uppmärksammade företaget på den nya rymdkartan. När grundaren Elon Musk sålde sitt framgångsrika internetföretag PayPal och ville skicka ett experiment till Mars för pengarna upptäckte han hur orimligt dyrt det är att få upp något i rymden. Han bestämde sig för att börja bygga raketer billigare och det har han lyckats med.

Falcon 9 är byggd för att kunna ta satelliter till omloppsbana, men även gods och i förlängningen människor till rymdstationer. En tur med Falcon 9 kostar i nuläget en tredjedel av vad en tur med europeiska Ariane kostar. Orderböckerna börjar fyllas med satellituppskjutningar och Nasa vill betala för att Falcon 9 med kapseln Dragon ska ta människor till ISS. SpaceX tycks ha en fungerande affär även om Musk tillstår att om det var vinstmaximering som gällde så skulle han inte ha valt raketbranschen.

Elon Musks strategi för att nå högst är att ta kontroll över tillverkningen. SpaceX bygger hela raketen i en gammal hangar i Los Angeles. Allt från att svarva noskonen till att programmera styrsystem gör man inhouse och därmed kontrollerar man flöde och kostnader på ett helt annat sätt än konkurrenterna. Det är med hjälp av hypermoderna datorstyrda maskiner man klarar av att exempelvis skapa alla de metalldelar som behövs för raketen.

Elon Musk har också lyckats attrahera de mest kompetenta medarbetarna, bland annat genom sin visionära svansföring där han kopplar rakettillverkningen till motivet att göra mänskligheten till en rymdfarande civilisation. De absoluta toppstudenterna i USA går inte till Boeing utan till en lägre lön på SpaceX. I företagskulturen ligger att specialisterna får fria händer att utforma sin del av processrna på bästa sätt. Det finns heller inga rum på SpaceX, bara öppna ytor där alla lätt komma i kontakt med varandra och diskutera problem och lösningar. Musk har lagt stor energi på att hantera personaltillväxten så att SpaceX växer utan att förlora energin och känslan av att bygga raketer i ett garage. SpaceX har nu över 1100 anställda.

Musks entreprenörskap i rymdbranschen skalar han ner till två komponenter i ett framträdande på Pennsylvania University::

“Grundläggande är att sänka kostnader och öka tillförlitligheten. Det är detta du söker och all utveckling är bara relevant om det bidrar till dessa två variabler. Jag skulle kunna skryta genom att prata om den och den förbättringen, men det enda som betyder något i slutändan är att du gör din produkt mer tillförlitlig och billigare.”

Som person är Elon Musk omvittnat drivande, vilket förstås har betytt mycket för resultaten han levererar. Han hymlar inte heller med sina högt ställda mål, till exempel säger han på fullt allvar att han hoppas kunna pensionera sig på Mars. Förutom SpaceX jobbar Elon Musk även med elbilstillverkaren Tesla och solpanelsföretaget Solar City.

Prognos: Musk satsar högre än de flesta och har också kommit högst. Det är stora investeringar som krävs när man ska till omloppsbana, men blir transportsystemet så billigt och tillförlitligt som SpaceX hoppas öppnar sig nya möjligheter för mänskligheten och för SpaceX. Angående det visionära målet om att göra människan till en rymdfarande civilisation får Elon Musks fru, skådespelerskan Talulah Riley, stå för prognosen. “Jag har sagt till Elon att jag följer med honom till Mars när vi pensionerar oss – om han har hunnit kolonisera tills dess.”

Nedan: Elon Musk på presskonferensen efter den lyckade Dragon-flygningen. Notera den aggressivt framåtsyftande stilen. Inga ”Hurra vad vi är bra, nu ska vi flyga till ISS” utan istället ”Dragon kan landa på Mars och Månen”. Notera också att Musk tror sig inom tre år kunna ha ett första raketsteg som kan återanvändas. Detta skulle betyda enormt mycket för rymdfarten. Raketsteg som kan tankas igen och flyga igen gör att rymdfart närmar sig flygtrafik.

Citaten om entreprenörskap:

Avsnitten i serien:
Del 1: Entreprenörerna som siktar högst
Del 2: Jeff Bezos
Del 3: Elon Musk
Del 4: John Carmack

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist