Del 4 – John Carmack – Armadillo Aerospace

Entreprenör: John Carmack
Företag: Armadillo Aerospace
Bakgrund: Grundare av dataspelsföretaget ID Software

John Carmack arbetar fortfarande huvudsakligen med spel på ID Software, just nu med titeln Rage.

Sedan 2001 har han jobbat deltid med rymdfarkostföretaget Armadillo Aerospace. Han startade det som ett hobbyprojekt och tog kontakt med raketentusiaster i Texas. Carmack programmerade själv styrsystemen och hans tanke är att med avancerad programmering få en raket säker, styrbar och billig. Långsamt, långsamt har han lagt in mer pengar i Armadillo och i dag är åtta personer heltidsanställda och företaget har ett avtal med rymdresebyrån Space Adventures om att ta fram en farkost som kan ta en människa upp till rymden och ner igen.

Carmack har erkänt att han är inspirerad av den äventyrlige tysken Lutz Kaysers fascinerande raketprojekt, men han tar inte den typen av risker – tvärtom. Han är heller inte entreprenör på samma drivande sätt som kollegorna i raketbranschen. När det gäller spelutveckling har han profilerat sig genom att inte vilja hålla några releasedatum. “Spelet är klart när det är klart”.

Prognos: Armadillo låg länge i framkant i sitt experimentella segment med vertikal raketflygning och exakta landningar, men de är inte utan konkurrens numera. Masten Space Systems har samma produkt. Carmacks pengar och det nya samarbetet med Space Adventures pekar ändå mot att man nu tänker skala upp. Liksom Carmack tog världen med storm med spelet Doom i början av 90-talet, kan han möjligen överraska på samma sätt med ett “sixpack” eller varför inte en hel back med 24 sammankopplade raketer. Hans mål är orbitala rymdresor. Nedan en film om den suborbitala planen.

Avsnitten i serien:
Del 1: Entreprenörerna som siktar högst
Del 2: Jeff Bezos
Del 3: Elon Musk
Del 4: John Carmack

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist