Den här gången kan privata sektorn lyckas

Om tröskeln till rymden ska kunna sänkas inom överskådlig framtid, behöver man kunna tjäna pengar på rymden. Och nu är vi mycket nära en sådan ohejdbar utveckling.

I Valencia hålls just nu den årliga ”International Astronautical Congress” där rymdmyndigheter, företag och forskare möts. Utan att egentligen veta något tippar jag att där finns många kostymer som diskuterar stora statsstyrda kontrakt samtidigt som ESA presenterar sina mål och visioner.

Om två veckor börjar Xprize Cup i New Mexicos öken. Det är en annan typ av mässa som aktivt försöker locka allmänheten. Där handlar det mesta om den mindre, privata rymdsektorn. Provskjutningar av raketer, tävlingar med miljonpriser och Anousheh Ansari är några dragplåster.

IAC är förstås en viktig händelse för branschen och vissa hävdar kanske att Xprize Cup är lite av festival för de troende, men Xprize Cup har stor betydelse eftersom det är en fortsättning på den rörelse mot privat access till rymden som satte igång när SpaceShip One vann Ansari X Prize 2004.

Vad vi nu ser är en pånyttfödd tro på att fronten mot rymden kan bli bredare. En som varit med länge och som också tror det är Gary Hudson, som varit en aktiv ”entreprenaut” i USA i många år. I bloggen Cosmic Log sammanfattar han läget så här:

1969 var månen nådd och alla vill investera.
1979 hoppade investerarna av eftersom inget hände.
1989 vaknade hoppet igen.
1999 slutade folk återigen hoppas på rymden och la sina pengar på dotcom.
2009 kommer det att fungera mycket bättre. Varför? Jo, de som leder branschen nu tar ur egen ficka. De storstilade projekten har inga investerare som hoppar av så fort en uppskjutning går snett. Nu är det karaktärer (Bigelow, Branson, Musk) som satsar sina pengar och sin prestige på detta.

(om någon läsare är på någon av mässorna, så avlägg gärna rapport här på bloggen)

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist