Den lilla människan och rymden


Att nå och förstå rymden är en sådan gigantisk utmaning för mänskligheten att det mesta handlar om massiva strukter och komplexa samarbeten av typen Nasa och globalt forskningssamarbete. Desto mer spännande då när en liten människa ensam når framgångar.

En sådan äkta rymdhjälte heter Gregor Duszanowicz. Från ett hembyggt skjul i en radhusträdgård i Åkersberga hittade han förra året tre supernovor i avlägsna galaxer. Du kan läsa allt om hur det gick till i det nya numret av Populär Astronomi. Tidningen har nu ett betydligt modernare snitt och en annan godbit är en välskriven artikel om de tio mest spännande supernovorna – från den första till den kommande sista!

Rymdfarten är svårare. Rymdålderns arkitekter Sergei Korolev och Wernher von Braun var ensamvargar, men de behövde ändå stormakternas resurser för att komma någonstans. I filmens värld däremot hittar vi just nu den ensamme hjälten som själv kör hela vägen. The Astronaut Farmer är en Hollywood-produktion som rullar i USA. Filmen får ödesdiger kritik från vissa rymdintresserade för katastrofala brister i realismen. Andra tycker att det ändå är kul att en rymdvision får representera filmens budskap: ”Om vi inte har våra drömmar, har vi ingenting”.

Själv kommer jag ha svårt att stå ut med Billy Bob Thornton som den gråtmilde bond-astronauten. Tacka vet jag målinriktade Gregor.

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist