Den upproriske professorn

Att svenska forskare kommit på ett nytt sätt att stoppa cancer var en uppmärksammad nyhet i veckan. Jag rapporterar om det i min podcast veckansvetenskap.se, men min intervju med professor Thomas Helleday kom faktiskt mest att handla om hans revolt mot de etablerade strukturerna för läkemedelsutveckling. Han är förbannad.

– Istället för att det här ska berika riskkapitalister och ge bonusar till kortsiktiga aktieägare eller vd:ar så tänker vi att om vi får pengar från det här så ska det gå tillbaka till forskningen, säger Thomas Helleday.

På tvärs mot det vanliga hemlighetsmakeriet öppnar han därför upp hela processen och delar med sig av precis allt material kring substansen TH588 till vem som helst som vill forska om det. Thomas Helleday behåller patentet och i slutändan ska eventuella vinster gå tillbaka till hans stiftelse och användas för mer forskning. Men inget enskilt läkemedelsbolag ska kunna styra processen med målet maximal profit. Detta är att utmana etablerade och starka strukturer.

Bakgrunden är något som hände för några år sedan då Thomas Helleday hade hittat en hämmarsubstans mot specifika former av bröst- och livmodercancer. Glad i hågen lät han läkemedelsföretagen bjuda över varandra och svenska Astra Zeneca plockade hem substansen. Bara för att lägga ner projektet. Enligt Thomas Helleday var det för att målgruppen ansågs vara för smal och vinstmarginalen för liten.

Thomas Helleday tvingades stå ut med att massor av patienter som hört talas om hans forskning, som han haft kontakt med och som börjat hoppas, dog, utan att ha fått en rimlig chans att prova ett nytt botemedel. Det tog honom mycket hårt. Därav denna nya strategi.

Han skickar nu ut TH588 över hela jorden, till alla forskargrupper och enskilda läkare som vill delta i utvecklingen mot ett nytt läkemedel, enligt principerna för så kallad öppen innovation. Han hoppas att detta ska ge snabbare resultat så att medicinen blir tillgänglig för cancersjuka, men räknar inte med att så mycket kommer att hända i Sverige. Enligt Helleday är Karolinska Institutet, läkemedelsbolag och landsting fast i ett vinsttänkande som effektivt lägger krokben för allt som handlar om innovation och nyfikenhet.

Representanter från dessa institutioner har säkert en annan uppfattning, men Thomas Helleday kommer aldrig att släppa kontrollen över en molekyl igen. Frågan är hur omstörtande hans uppror blir.

Mer om upptäckten: svt, unt.

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist