Det är mycket som kan gå fel

När en rysk obemannad så kallad Progress-farkost skulle docka med rymdstationen ISS på torsdagen uppstod ett tekniskt problem. Enligt markkontrollen i Ryssland hade en antenn fastnat i utfällt läge. Det gjorde att dockningen inte kunde låsas och de tre personerna på rymdstationen kom inte åt vattnet, syret, maten och de privata små prylar som hade skickats upp.

Dessutom hamnade man i ett läge där den ”halvdockade” kapseln tvingade rymdstationen att börja flyta fritt och då kunde man inte rikta solpanelerna på optimalt sätt och därför fick man börja stänga av saker på ISS för att spara energi.

Efter att tysken Thomas Reiter lyckats ta bilder av kapseln och konstaterat att det nog ändå verkade som om antennerna hade fällts in gjorde man ett nytt försök och natten mot fredagen kunde man säkra alla dockningslås.

Incidenten visar vilket komplext system det är och hur en sak som håller på att gå fel omedelbart får återverkningar på en massa andra saker. Så ropa inte hej för Fuglesang ännu. Det är mycket som kan gå fel.

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist