Det enda som räknas är att lyfta från jorden

Storslagen musik och filmisk ljussättning ramade in europeiska rymdföretaget Astriums presentation av sin farkost för rymdturism. Jag väljer att applådera Genesis 2 istället som faktiskt flyger.


Första bilden från rymden och Genesis 2 ovan. Nedan Astriums modell på flygshowen

Rymdturism.se rapporterar om farkosten som ska ta turister på ett ”rymdhopp” av samma typ som Virgin Galactics SpaceShipTwo. Skillnaden är att SpaceShipOne redan har flugit medan Astriums storsatsning ligger på ritbordet.

Astrium ägs av EADS som är ett gigantiskt företag med stort statligt ägande. EADS är även ansvarig för Airbus 380 – ett prestigeprojekt som av många anses misslyckat och som aldrig skulle ha drivits igenom om inte statliga pengar och hänsyn var med i bilden.

Så därför är det med tveksamhet jag nu följer detta europeiska försök. Det vore inte annat än kul om man lyckades och bara det faktum att man satsar på rymdturism är förstås bra. Men ännu bättre vore om statliga satsningar var förbehållet spjutspetsforskning och man lät strikt kommersiella aktörer ta hand om den begynnande fungerande marknad som intresset för rymdturism håller på att skapa.

Det är därför mycket mer upphetsande att Genesis 2 faktiskt ligger i omloppsbana runt jorden. Hotellmagnaten Robert Bigelows försök att skapa privata boendehabitat i rymden tuffar på i verkligheten.

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist