”Det krävs samarbete för att nå Mars”

I veckan träffades 45 Nasa-forskare och astronauter i Kalifornien för att lyfta fram planerna på att resa till Mars. Gruppen anser att Mars håller på att drunkna i NASA:s satsning på att återvända till månen.

Positivt nog är de inte låsta i tyckande positioner. Det var inte ett sånt möte. Flera uttryckte tvärtom att de tar intryck av Nasa-chefen Griffins förklaringar till varför månen är en bra destination att träna på.

Icke desto mindre anser många i rymdsamfundet att Mars som destination för människor håller på att försvinna i fjärran i en dimma av tekniska och budgetmässigar restriktioner. En väg framåt är att starta ett samarbete med Kina.

”Vi har sett värdet av samarbete på den internationella rymdstationen. Personligen tycker jag att det vore toppen om Kina kunde engageras i de här diskussionerna”, sa Nasa-forskaren Scott Hubbard till New Scientist.

Visst har han rätt. Samarbete måste vara bättre än kapplöpning. Frågan är vems kille eller tjej som ska ta första steget på Mars. Kanske kan de enas om ett mellanting. En svensk?

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist