Diskussion om rymden är första steget uppåt

De senaste dagarna har en liten rymddebatt spirat så smått i svenska medier. Det är bra. Det är ett måste för att nya tankar ska kunna röra om i fastlåsta positioner.

Gudrun Schyman svarade Christer Fuglesang och efterlyste mer resurser till kvinnors rättigheter istället för till rymdverksamhet.

Vetenskapsbloggaren Waldemar Ingdahl förde diskussionen vidare med ett resonemang om hur rymdverksamhet alltid ställs mot en extra vårdplats eller något annat behjärtansvärt. Ingdahl ser ingen framkomlig väg genom denna fixering vid rymdens kostnader och efterlyser nya synsätt.

Den marknadsliberale debattören Johan Norberg beskriver också behovet av nya synsätt i tidningen Metro och ser den spirande privata rymdindustrin som en väg ut ur meningslösa kostnadsspiraler i statligt finansierade rymdprojekt:

Fuglesang i all ära, men de resenärer som kommer att betyda mer för framtida rymdfart är troligen de rymdturister som betalar privata Virgin Galactic 200 000 dollar för att snart få uppleva sex minuters viktlöshet.

Jag tror personligen också att privata rymdinitiativ är avgörande för om vi kommer att kunna öppna upp rymden fysiskt och mentalt.

Däremot behövs offentliga satsningar fortfarande. Dels för att forskningen inte kan privatiseras helt och hållet och dels för debattens skull. Jag vill höra Obama förklara för världen varför rymdverksamheten måste få existera sida vid sida med vårdplatser, militär och vägbyggen (men jag väntar fortfarande).

I den svenska mediedebatten står högern för visionerna och idéerna i rymdsammanhang. Jag saknar konstruktiva förslag från vänstern som handlar om annat än att lägga ner rymdverksamheten. Jag vet att det finns andra åsikter inom vänstern, men tipsa mig gärna om någon som uttrycker dem i medierna.

Tills vidare får jag nöja mig med Jurij Gagarins fascinerande ord om vilken insikt han framförallt tog med sig efter att ha blivit första människa i rymden: ”Mänskligheten måste inse att rymden är en del av vårt hem”.

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist