Du gör ett misstag Lisa

Hon hade chansen att bli den första svenska kvinnan i rymden, hon hade chansen att uppleva något alldeles unikt. Hon tog den inte.

Ett halvår efter det omtalade bröllopet i Göteborg återvänder Microsoftmiljardären Charles Simonyi till rymdstationen som forskande turist. Hans fru Lisa Persdotter är inte med och på Jeff Fousts fråga om Charles Simonyi vill åka ännu en gång blir svaret:

”This is guaranteed to be the last. My wife said no more.”

Nä men… Nog för att jag inte har med saken att göra egentligen och Lisa Persdotter har väl andra intressen, men vilken möjlighet hon hade att göra något alldeles unikt tillsammans med sin make. Vilket slöseri att inte ta chansen.

Kanske har saken varit en ”issue” dem emellan. Charles Simonyi avslutar intervjun med att säga:

”But maybe in 20 years it will be so common she will relent and say, “Well, since everybody else is going to space, we might as well do one together.” Who knows? But this is going to be the last for a long time.”

Tänk om Lisa! Vi behöver fler modiga ”vanliga” kvinnor i rymden. Det är som din sympatiske make säger: Rymdresor kanske kan kännas meningslösa, men det enda sättet att ta reda på vad vi har i rymden att göra är att resa dit.  Det handlar om hopp och öde. Det är allt.

Här föreläser Charles Simonyi om sin första resa. 25 mars lyfter han igen i en Soyuz.

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist