Elon Musk i intervju om frontlinjen

Missa inte en lång intervju med raket-entreprenören Elon Musk som amerikanska vetenskapsmagasinet Wired Science har gjort.

Musk är definitivt en spännande person. Ödmjukt rättfram och realistiskt visionär. När han blev internetmiljardär satsade han stenhårt på att långsiktigt bidra till människans utveckling och en bättre värld – inte genom passiva donationer utan genom att aktivt gå i frontlinjen. Falcon är en privat utvecklad raket som för första gången dramatiskt minskar kostnaden att nå rymden. Tesla är en eldriven sportbil, som på allvar utmanar bensindrift. Han säger sig vilja bidra till att rädda jordens klimat och till att göra människan till en multi-planetär art.

I intervjun med Elon Musk avslöjar han bland annat att han köpt biljett på Richard Bransons Virgin Galactic. Samtidigt hymlar han inte med att han tycker att Space Ship Two:s rymdskutt är en barnlek jämfört med vad SpaceX försöker åstadkomma, nämligen att placera något i omloppsbana.

– Jag är en stor beundrare av Richard Branson, men vad han gör tekniskt är att bygga något som kan korsa Engelska kanalen. Vad vi bygger är något som kan färdas runt jorden. Vi är inte i samma liga. Han behöver nio enheter av energi. Vi behöver 625.

Någon gång under denna månad ska Elon Musk och SpaceX försöka få iväg Falcon 1 på sin jungfrufärd. Han avslöjar att han är nervös för att de har missat något eller tänkt fel och kommenterar frågan ”So Rocket science is hard?”

– Yes, It looks hard, and it’s harder than it looks.

Se den webb-exklusiva förlängda intervjun här

Mer om Musk

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist