Elon Musk tar nästa stora steg

Rymdentreprenören Elon Musk tar stora steg med sitt SpaceX. Det privata lågkostnadsalternativet för transport av människor till bland annat ISS håller på att ta form och Musk jämför sin verksamhet med livets övergång från hav till land.

Han har blivit utsedd till årets entreprenör i USA och det är inte svårt att förstå varför. Inte nog med att han drar igång en raketfirma (SpaceX) som mot alla odds ska sänka kostnaderna för rymdfart. Vid sidan av det är han dessutom inblandad i Tesla Motors som gör den första serietillverkade el-sportbilen och i Solar City som ska sprida solpaneler på USA:s tak. Det är antagligen det faktum att firmorna sysslar med för mänskligheten viktiga mål som han får sån energi i verksamheterna.

Den senaste uppdateringen från Space X visar att det händer otroligt mycket. Samtidigt som Falcon 9-motorerna provskjuts i Texas förbereder man uppskjutningsplattan i Florida och konstruerar rymdkapseln i Kalifornien. Elon Musk tar stora steg mot målet som är att bidra till att människan koloniserar Mars. I en intervju med inc.com jämför han sin verksamhet med tidigare stora steg i mänsklighetens historia.

”På 4.5 miljarder år har vi haft tillkommelsen av encelligt liv, flercelligt liv, utvecklingen av plantoroch av djur. På den här tidsskalan sätter jag spridandet av liv till en annan planet aningens högre än övergången från liv i haven till liv på land.”

Sådana uttalanden kan låta snudd på hädiska i mångas öron. Själv kommer jag att tänka på sci-fi-klassikern 2001, som handlar om dessa övergångar i livets utveckling. Jag tycker det är fascinerande att få vara med i en tidsperiod när historia håller på att skrivas på den riktigt stora tidsskalan.


Apan upptäcker verktygen i den klassiska scenen från filmen 2001 (1968).


Kort inslag om Elon Musk och Space X. (2006)

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist