En grym grym rymdsommar

A cruel, cruel summer sjöng bananarama och förutom nyhetshändelser har vi som popast påpekar BBC-dramadokumentären Rymdkapplöpningen att se fram emot på SVT fyra sommarkvällar framöver – eller när som helst på SVT Play.

Den är bra. Det är en spännande introduktion till hur det gick till när människan tog sina första steg i rymden och blir en perfekt uppladdning inför Fuglesangs andra rymdresa i augusti. De eventuella invändningar man kan ha mot dramadokumentärens ytlighet kompenserar Sven Grahn bra genom sitt inlägg på Newsmill om varför Sovjetunionen förlorade rymdkapplöpningen. Notera den levande diskussionen runt inlägget, det är inte ofta det hettar till i rymddebatten.

Frågan är nu hur man kan definiera en Goodwins lag i rymdsammanhang (lagen som säger att alla debatter förr eller senare slutar med att någon drar in Hitler eller nazismen). Man hade kunnat tänka sig att alla rymddebatter slutar med att någon påpekar att Wernher von Braun var med i SS. För närvarande tycks dock alla rymddebatter förr eller senare leda till att någon hävdar att någon människa aldrig varit på månen.

Buzz Aldrin avslutar en sådan diskussion på sitt eget sätt och visar att även astronauter tappar fattningen.

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist