En ny svensk rörelse för rymden

Jag hade under torsdagkvällen förmånen att vara med då ett nytt svenskt nätverk för rymdfrågor och rymdprojekt hade sitt första möte. Det var väldigt givande att träffa trevliga människor från olika delar av samhället med en gemensam övertygelse att rymden har enormt mycket att ge oss.

Vi samlades på Lasse Schmidts rymdresebyrå upplevelsepresent.se i Stockholm. Initiativtagarna Ulf E Andersson från Naturvårdsverket och Olle Dierks från Munktell Science Park hade fått dit ett 20-tal personer – alltifrån rymdingenjörer till arkitekter, designers, fisk- och växtodlare för slutna system och många fler kompetenser.

Resultatet av mötet blev att vi ska fortsätta träffas, men också konkreta förslag på saker som vårt nätverk kan driva. Det handlar om alltifrån pristävlingar till att starta inkubatorer för företag i rymdsektorn.

Jag tror att många läsare av den här bloggen skulle vilja vara med och bidra till att få rymdens möjligheter att spela en större roll i våra liv. Tanken med detta nätverk, som ännu inte har något namn, är att samla alla krafter. Jag återkommer därför inom kort med information om hur du kan engagera dig.

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist