En plötslig diamant i mörkret

Den europeiska kometsonden Rosetta har varit med om mer än de flesta, även om den tillbringar den mesta tiden i absolut isolering och kyla ute i himlens djupa mörker. På fredagkvällen 20:58 vår tid, 20:38 Rosettas tid, flög man förbi asteroiden Steins.

Mötet skedde i asteroidbältet bortom Mars – därav tidskillnaden. Det tog nämligen 20 minuter för signalerna att i ljusets hastighet nå fram till jorden. Bilderna från ESA visar förbiflygningen och just nu pågår utvärderingen av mötet. Bad Astronomy har en bra genomgång här.

2010 gör Rosetta en liknande förbiflygning av den betydligt större asteroiden Lutetia. Sedan är det dags för det stora målet med resan, kometen Churyumov-Gerasimenko. Rosetta närmars sig kometen i Jupiters bana 2014 efter att ha kalibrerat sin hastighet genom tre förbiflygningar av Jorden och en av Mars. Då blir det ingen förbiflygning utan Rosetta går in i kometens bana och följer den runt solen (och antagligen i evighet). En liten landare kommer dessutom att sjunka ner i den isiga kometkroppen.

Här kan du se var Rosetta är nu och hur vägen genom solsystemet ser ut.

Författare: admin

Frilansande journalist och manusförfattare med intresse för jordens och mänsklighetens plats och relation till rymden omkring oss.