ESA och Indien samarbetar om ny månsond

Om två år skickar Indien upp Chandrayaan-1 som ska kretsa runt månen. Nu sluter ESA och Indien ett avtal om samarbete kring sonden.


bild: ESA, från månkretsaren SMART 1 Indiens första planetariska satsning heter Chandrayaan-1. Den ska skickas upp i omloppsbana runt månen om två år och en del av instrumenten kommer att vara europeiska.

Rent praktiskt handlar samarbetet om att Indien monterar samma instrument som sitter på SMART 1-sonden. SMART 1 är den svenskutvecklade ”smarta” sond som just nu påbörjat studierna av månens yta.

Genom att bistå med instrument till det indiska projektet får ESA:s forskare direkt tillgång även till den indiska farkostens resultat. Det är ett sätt för europeiska forskare att fortsatt ligga i framkant i utforskningen av månen. Esa:s strategi för framtiden handlar också om att samarbeta med andra länder.

Indien sände upp sin första satellit redan 1975 och de senaste årens kraftiga ekonomiska utveckling gör att landet är att räkna med i rymdsammanhang. Chandrayaan-1 är Indiens första forskningsinsats på det planetariska området och ska utveckla förståelsen för månens uppkomst och utveckling.

Mer på ESA:s webbplats

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist