”ESA utvecklar rymdfärja med Ryssland”

Enligt brittiska tidningsuppgifter funderar ESA på att tillsammans med Ryssland utveckla en egen typ av rymdfärja. Satsningen skulle kosta tiotals miljarder och resultera i att Europa själva ska kunna skicka upp människor till rymden.


bild: Ryska rymdmyndighetenGenom att delta i det ryska Kliper-projektet kan Europa själva styra över när européer ska skickas upp i rymden. Hittills har ESA fått tigga på USA eller Ryssland om att få ”följa med”. I slutet av året tar ESA beslut i frågan.

Det är brittiska tidningen Observer som skriver att ESA överväger att anta ett erbjudande från Ryssland om att vara med och utveckla ett nytt uppskjutningssystem för människor. Kliper eller Clipper skulle ersätta Soyuz-kapseln och kunna ta människor till rymdstationen. I framtiden även till farkoster som utvecklas i omloppsbana runt jorden och som sedan tar astronauter vidare mot Månen och Mars.

Den nya rymdfarkosten skulle skickas upp med en vanlig raket, docka och sedan glidflyga tillbaka till jorden. Enligt Daniel Sacotte, Chef på ESA’s avdelning för rymdfärder med människor, kommer Europa troligen att tacka ja till samarbete.

– Det är inte bara det att Clipper är ett bra projekt rent politiskt och tekniskt. Det kommer också att ge oss en vision, ett vetenskapligt mål som unga europeer verkligen behöver i dag.

Ryssland vill även att Japan, Kanada och Indien ska vara med och dela på kostnaderna. Det handlar för Europas del om cirka 10 miljarder under ett tio-årigt utvecklingsprojekt.

Artikeln i Observer

Russian Spaceweb om Kliper

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist