Ett glas rött för Atlantis

Denna bitterljuva julidag landade Atlantis för sista gången och därmed är en era över. Jag slår givetvis upp ett glas rött och skålar för rymdfärjan samtidigt som jag ser fram emot allt som ska komma. Till exempel nyheten att rödvin kan skydda kroppen mot tyngdlöshetens följder.

Ett av mina tidigaste rymdminnen är när jag som nio-åring följer direktsändningen(!) i Svt från rymdfärjan Columbias premiäruppskjutning. Eftersom rymdprogrammen är så utsträckta i tiden hann jag gå igenom många faser under åren som följde. Först var rymdfärjan fantastisk, men så kommer frågorna. Varför så dyrt? varför havererar de? Varför bara en ”tråkig” låg omloppsbana? Det är lätt att klanka på rymdfärjan, men nu, med perspektiv, måste man ändå beundra programmet. Med 70-talsteknik gjorde vi det extremt svåra att skapa en återanvändbar rymdfarkost med stor lastkapacitet. Det är så svårt att kostnaderna skenade och ändå upprätthöll USA programmet med tusentals ingenjörer (det är upprätthållandet som kostar så mycket, inte uppskjutningarna i sig). Med hjälp av rymdfärjan har vi i princip gjort det som är ett naturligt steg efter månskotten – att skapa en permanent bemannad bas i omloppsbana.

Därför vill jag se framåt och ur dagens nyhetsskörd noterar jag till exempel att ämnet Resveratrol som finns i rödvin kan tänkas förhindra några av de problem som uppstår i människokroppen vid tyngdlöshet. Livets goda är gott även i rymden.

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist