Europa enat om rymdsatsningar

Vid ett avgörande möte i Berlin i veckan enades ESA:s medlemsländer, däribland Sverige, om vilka satsningar man ska göra för att hålla rymdprogrammet på en hög nivå. Det blir en robot till Mars, men än så länge inget eget transportsystem för att ta människor till rymden.

Foto: ESA
Sveriges representant Thomas Östros skymtar bland de andra kostymerna på ESA:s ministermöte.

Vid ett avgörande möte i Berlin i veckan enades ESA:s medlemsländer, däribland Sverige, om vilka satsningar man ska göra för att hålla rymdprogrammet på en hög nivå. Det blir en robot till Mars, men än så länge inget eget transportsystem för att ta människor till rymden.

Sveriges representerades av näringsminister Thomas Östros. Han var nöjd efter mötet.

– Europa har visat att man kan ta svåra beslut i full enighet inom rymdområdet, säger han i ett pressmeddelande.

Sverige har industriella intressen i en levande europeisk rymdverksamhet genom till exempel Volvo Aero och Saab Ericsson Space. Enligt Östros är det självklart att fortsätta satsa.

– Utfallet av ministermötet visar att Sverige upprätthåller sina höga ambitioner inom Europa-samarbetet.

Egna raketer

ESA fick i princip vad man ville ha i form av pengar från de europeiska medlemsstaterna plus Kanada. De betalar nu tillsammans runt 80 miljarder kronor fram till 2010 för att Europa ska hänga med i rymdutforskningen. Det enda som fick stryka på foten var planerna på att utveckla den nya rymdfarkosten Cliper tillsammans med Ryssland.

Cliper (Klipper) skulle ge Europa egna möjligheter att skicka människor till rymden. Nu tyder mycket på att man får fortsätta vara beroende av USA, Ryssland (eller Kina för den delen) om man vill skicka upp astronauter. Anledningen till nejet var att något måste bort och att samarbetet med Ryssland ansågs ge Europa för dåliga möjligheter att styra projektet.

Istället satsar ESA på att befästa det egna raketprogrammet där Ariane och Vega-raketerna ska användas för att skicka upp satelliter och sonder. Man kom överens om att använda dessa även om ryska Soyuz till exempel skulle vara billigare.

Klart för Mars

ESA kommer också att fortsätta satsa på övervakningssatelliter (miljö och säkerhet) och på den internationella rymdstationen. Högst profil fick redan nu den europeiska robotexpeditionen till Mars. Medlemsländerna anslog mer än vad ESA hade begärt. ExoMars är det första steget i utforskningsprogrammet Aurora.

ESA:s satsning uppmärksammades även i USA, som lägger fyra gånger så mycket pengar på rymden. Nasa-chefen Michael Griffin sade under en konferens att Europa tydligt visar att de satsar på rymden, men han noterade också att det bara är USA, Ryssland och Kina som kan sända människor till rymden.

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist