Europas Columbus Day

Efter alltför många års väntan på Kennedy Space Center flyger Columbus-modulen till ISS på torsdag. Det betyder mer för Europa än vad det ser ut att göra.


Tyske astronauten Hans Schlegel visar mig och annan media Columbusmodulen medan den förvarades i Space Station Processing Facility på Kennedy Space Center.

Det ser ut som en byggvagn i plåtburksformat, men den knappt sju meter långa modulen har kostat miljarder. Jag hade förmånen att bli förevisad Columbus av den tyske astronauten Hans Schlegel i samband med Fuglesangs resa. Schlegel kommer att följa med Columbus upp på rymdfärjan Atlantis och se till att Europas forskare äntligen får en plats i tyngdlöshet som de kontrollerar helt själva. Europa slipper vara beroende av andra nationer för att genomföra experiment och utveckla nya material och metoder.

Modulen har ett avancerat gränssnitt mot ett kontrollcenter i tyska Oberpfaffenhofen där forskarna kan sitta och övervaka och styra sina experiment och vid behov ta hjälp av astronauterna uppe på ISS. Så småningom kommer stationen att vara permanent bemannad av en europeisk medborgare.


Kontrollcentret i Tyskland som ska styra Columbusmodulen. Foto: ESA

Hans Schlegel är inte sen att för New Scientist betona vilken stor betydelse uppskjutningen klockan 22.31 på torsdag har för Europa:

– Vi får rätt att göra experiment dygnet runt. När vi får en ny idé kan vi helt enkelt ta och undersöka den i vårt eget labb.

Läs mer på Esas Columbus-blogg. Och Popast-Robert har hittat ytterligare rymdkopplingar i Kents låtskatt i och med nya singeln Columbus.

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist