Färden går mot Hubble


Rymdteleskopet Hubble

Nasa har nu bestämt sig för att skicka ett serviceteam med rymdfärja till Hubbleteleskopet och förlänga dess livslängd med upp till 10 år.

Hubbleteleskopet torde vara ett av de enskilda instrument som bidragit mest till mänsklig kunskap. Den studerar rymdens utveckling på tids- och avståndsskalor som är ofattbara. Dessutom skickar den de mest estetiska bilderna på kosmos.

Teleskopet svävar i jordens omloppsbana, men måste då och då puffas till och putsas upp. Nasa har tidigare inte varit beredda att satsa på ett serviceuppdrag, men har nu backat och lovar skicka en rymdfärja före 2010.

Astronauterna är redan utsedda. De är alla amerikaner och flera har aldrig varit i rymden. Eftersom Hubble är ett gemensamt NASA/ESA-projekt, så borde väl någon av astronauterna på service-missionen vara från ESA? Och eftersom Christer Fuglesang får fräsch rutin på rymdpromenader med sin kommande flygning, vore det inte rättvist om han fick skruva på Hubble också?

Nåja, det kanske inte blir Hubble, men Fuglesang anser själv att han borde få ytterligare uppdrag efter mission STS-116. Han vill ha flera åtminstone.

Hubblesite.org

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist