Fin utsikt från toppen

Geologiroboten ”Spirit” på Mars har bestigit det lilla berget ”Husband Hill”. Och forskarna lär sig allt mer om vad Mars är för ett ställe egentligen.


Foto: NASAPå torsdagen berättade glada NASA-forskare att roboten Spirit står och tittar ut från den högsta punkten på det lilla berg som fått namnet ”Husband Hill”. De säger också att bestigningen lärt dem mycket om området.

Bestigningen av kullen har pågått i ett år och har varit den naturliga vägen för expeditionen. En riktig geolog skulle ta sig upp för berget för att få en överblick av området. En riktig geolog skulle också söka sig till berget för information.

När Spirit befann sig på slätten nedanför hittade man bara vissa tecken på tidigare förekomst av vatten. På bergssidan är tecknen mycket fler. Detta tillsammans med andra observationer visar att berget kan ha skapats av en meteorit som fläkt upp det vulkaniska material som täckt sediment som varit omgivna av vatten.

Genom att fortsätta studera hur lagren av sediment föhåller sig till varandra kan man få en bild av vad som hänt i området. Nu kommer Spirit att ta sig ned för kullen. Vilken väg är oklart.

– Det handlar hela tiden om att hitta bra geologi. Det bestämmer nästa steg, säger forskningsledaren Steve Squyres.

Mars-robotarna är finansierade till december 2006. Spririts borr-verktyg är snart helt utslitet, men även om både Spririt och tvillingen Oppurtunity på andra sidan planeten börjar bli gamla fungerar de bättre än väntat.

Se utsikten över Marslandskapet

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist