Fira Earth Day från rymden

I dag, den 22 april, firas Earth Day. Det är ett amerikanskt påfund som har spridit sig runt världen och är till för att vi ska uppmärksamma vår moder jord och inse att det är den enda jord vi har för tillfället.

Vi kan också fira att det var framgångarna i rymden som ligger bakom Earth Day.

Earth Day startade 1970 i samband med ett plötsligt uppflammande miljömedvetande världen över. Många tror att detta uppvaknande kan kopplas till de första bilderna av jorden som månastronauterna skickade hem. En av dem är den amerikanske politikern Al Gore som i sin uppmärksammade miljöfilm ”En obekväm sanning” tar avstamp i den första bilden av ett helt jordklot från rymden.

Bilden har fått namnet Earthrise och togs 29 december 1968 då Apollo 8 gjorde ett varv runt månen. Enligt Gore var det en bild som exploderade i folks medvetanden och gnistan som satte igång miljörörelsen. Tidigare fanns ingen allmän debatt om förhållandet mellan människan och jorden.

De astronauter som tog bilden blev också totalt tagna på sängen av kraften i vad de såg. De var inte i rymden för att titta på jorden utan för att rekognoscera inför månlandningen. Efter att ha flugit in bakom månen kommer de fram på andra sidan och får plötsligt ser jorden stiga upp bakom månens horisont. Då blir det liv i den lilla kabinen. Så här lät det:

Borman: “Oh my God! Look at that picture over there! Here’s the Earth coming up. Wow, that is pretty!”
Anders: “Hey, don’t take that, it’s not scheduled. Ha ha!”
Borman: “You got a color film, Jim?”
Anders: “Hand me that roll of color quick, will you—”
Lovell: “Oh man, that’s great!”
Anders: “Hurry. Quick—”
Lovell: “Take several of them! Here, give it to me.”
Borman: “Calm down, Lovell.”

Tyvärr har vi för närvarande inga aktiva kameror på månen, men du kan ändå fira Earth Day genom att följa med på några varv runt jorden i direktsändning. Det är Nasa-tv som sänder direkt från ISS och Aftonbladet har lagt ut feeden.

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist