Fokus på åldrandet

Viljan att fortsätta leva är den mest grundläggande drivkraften i människan. Ändå accepterar vi åldrandet och dess följeslagare döden som något oundvikligt och oberörbart. Fast inte helt och hållet. Inom vissa delar av vetenskapen höjs provrören till en strid mot tidens tand som vi tills nyligen inte ens tänkte att vi skulle kunna föra.

Ett exempel är att Google har gått in med 10 miljarder för att skapa ett helt nytt forskningscentrum. Man vill förstå de biolgiska processer som kontrollerar livslängd och använda den kunskapen till att öka livslängden. Jag har intervjuat molekylärbiologen Cynthia Kenyon som är forskningschef för satsningen och tidningen Fokus publicerade texten.

Läs hela artikeln på fokus.se.

cynthia_kenyon
Cynthia Kenyon på Nobel Week Dialogue. Foto: NobelMedia AB.

Det var i samband med konferensen Nobel Week Dialogue som jag fick möjlighet att prata med Cynthia Kenyon. Konferensen riktar sig till allmänheten och handlade i år om olika aspekter av den senaste åldrandeforskningen. Jag livebevakade hela dagen för forskning.se. Det innebär att jag under konferensen refererade vad jag såg och hörde samtidigt som jag publicerade inlägg på sociala medier från andra som var där. Kul och intressant. Läs hela livebevakningen här.

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist