Följ med när Phoenix reser sig

UPPDATERING: Phoenix är nu på väg mot Mars. Lyftet med Delta II från Florida gick utan problem.

Nasas nya mission till Mars startar på lördag förmiddag. Följ med direkt när Phoenix lyfter från Florida på en Delta II-raket och efter 90 minuter i omloppsbana drar iväg mot Mars.


Phoenix består av gamla delar till missioner som aldrig blev av. Efter misslyckade försök är förhoppningen av människan ska kunna sätta ner en landare på Mars polarområden.

I maj 2008 gäller det att hålla tummarna för Phoenix. Då ska den landa som första farkost sedan 2004. Phoenix är på många sätt annorlunda från geolog-robotarna Spirit och Oppurtunity. Den största skillnaden är att Phoenix inte kommer att röra sig. Den står på sina stadiga ben, gräver med en robotarm och analyserar sedan den sand och is som armen gräver upp.

Analyserna ska ge aldrig förut inhämtad information om Marssandens sammansättning, vattnets historia och förekomst i området. En stor fråga är om det finns eller har funnits förutsättningar för liv. Polarområdena är intressanta på grund av de stora isförekomsterna och landningen ska ske på en breddgrad motsvarande norra Norge. Just där rör sig isen fram och tillbaka. Kanske finns förutsättningar för korta perioder av flytande vatten strax under ytan?

Landningen sker inte med luftkuddar, utan med hjälp av raketmotorer som bromsar farten. Detta sätt att landa på Mars har inte lyckats sedan 1976 då Vikinglandarna gjorde det. En annan koppling till Viking är att Phoenix ska kunna leta efter organiska (kol-) föreningar. 1976 gjorde Vikinglandarna det i experiment som visade på så märkliga resultat att de dömdes ut av forskarvärlden – utom av några som ansåg att det visade på liv i provet. Debatten om experimentet har fortsatt sedan dess.

Sändningen från starten börjar 09.30 svensk tid. Raketen dundrar iväg 11.36. Du följer allt på Nasa-tv.

Läs mer om Phoenix här.

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist