Följ med till Battlestar Galactica


Om exakt en månad, den 6 oktober, börjar tredje säsongen av Battlestar Galactica – den just nu bästa rymdfiktionen.

Förra året utsåg tidningen Time tv-serien till årets bästa alla kategorier och den fick ett ”Peabody-award” som är ett mycket seriöst amerikanskt pris. Kritiker i allmänhet uppskattar den och South Park-skaparna har utnämt Battlestar Galactica till det enda de inte tänker skämta om.

Så, om du inte följt serien Battlestar Galactica via andra kanaler, börja göra det i kanal5 (uppdatering). För Battlestar Galactica är ett karaktärsdrivet drama som utspelar sig på en annan plats i Universum, men som lyckas beskriva underliggande strömningar i vår värld i dag. Det handlar om rädsla och överlevnad i en komplex värld. Det handlar om saker som kanske behöver science-fiction-genren för att kunna beskrivas trovärdigt utan att anspela för mycket på dagspolitiken.

Serien handlar i stora drag om de sista 40.000 människorna i ett avlägset planetsystem på flykt i universum undan maskiner som de själva byggt. I deras mytologi finns även en människostam på planeten ”jorden”.

Battlestar Galactica har ett mörkt anslag som inte känns lika nördigt som Star Trek eller lika fantasy som Star Wars. Ingen karaktär är alltigenom god eller hela tiden en hjälte. Sex, våld och droger beskrivs som de drivkrafter de är.

Att man sedan kan sätta en del frågetecken kring hur man löst gravitationen på skeppen, hur man kan färdas så snabbt mellan stjärnsystemen och varför man känner igen en ikea-lampa i scenografin – det är så att säga en annan sak.

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist