Följ med till solen

Aktuella filmen Sunshine tar oss in mot solen. Ända fram faktiskt. Men något går förlorat på vägen.


Det är Trainspotting-Danny Boyle som gör filmen och The Beach-Alex Garland som skrivit manus. De har snöat in på sci-fi via 28 days later och tillsammans med musik från Underworld borde den här filmen kunna vara galet bra. Då räcker det inte att den faktiskt är okej.

Jag ska inte uppehålla mig vid de hundratals fysiska, tekniska och biologiska fel som filmen kryllar av. Det är meningslöst att älta detta eftersom filmens själva grundpremiss ändå är tämligen omöjlig: 50 år in i framtiden börjar solen slockna och mänskligheten skickar en gigantisk kärnladdning mot stjärnan för att återstarta den. Man väljer av en oförklarad anledning att skicka med åtta astronauter, men dessa drabbas regelbundet av panik så fort datorn, Ikaros, slutar fungera. Personerna tillför alltså ingenting. Förutom dramat då.

Det som är bra är känslan av solens orimliga hetta som når ut i salongen. Beskrivningen av en stjärna som den vansinniga himlakropp det är i kontrast till vår bild av den härliga varma ”solen” är en konstnärlig prestation. För oss som är intresserade av rymdfart är skeppets syreträdgård cool och scenen när de passerar Merkurius på väg mot solen är rörande och snygg. Det finns också en del filosofiska resonemang som får stark gestaltning av skådespelarna – hur lätt offrar man till exempel sitt eget liv för mänsklighetens överlevnad?

Annars är personporträtten ganska grunda. Den begynnande psykologiska spänningen försvinner i rusiga actionscener som mot slutet tar över helt (ändå var Fuglesangs EVA-scener ungefär 10 gånger mer spännande än filmens).

Sunshine är sevärd science-ficition, det finns en känsla i den som är unik, men jag hoppas ändå att dessa två filmskapare i framtiden vågar gå längre. Varför inte en the Beach på en ny planet eller lite Trainspotting-knarkande på månen? När just de här filmskaparna ger sig iväg mot solen hoppas man att de ska ta sig ur genrens stereotyper, men de fastnar. De också.

Andras åsikter: Svd, DN,

UPPDATERING: Apropå solsken – kolla in de första 3D-bilderna någonsin på solen! Popast har mer.

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist