För 761 miljoner kan du också flyga till månen

Amerikanska Space Adventures erbjuder i samarbete med ryska rymdmyndigheten resor runt månen. 2008 ska privatpersoner kunna göra resan.


För 100 miljoner dollar kan du få följa med en rysk Soyuzkapsel runt månen. Och enligt företaget bakom rymdturismen är nästa steg en månlandning för privatpersoner.

I oktober blir miljonären Greg Olsen den tredje privatpersonen som följer med en Soyuzkapsel till rymden. Redan 2008 hoppas företaget som skickar Olsen att det ska bli möjligt för privatpersoner att ge sig ut på ett än större äventyr.

DSE Alpha heter projektet som ska ta människor på en resa runt månens baksida och tillbaka. Ryska rymdmyndigheten ställer villigt upp på att modifiera Soyuz-kapseln.

– Dessa kommersiellt finansierade projekt är ett värdefullt tillskott för myndighetens arbete med människor i rymden, säger ryska rymdmyndighetens chef Anatoly Perminov.

Enligt Space Adventures har man identifierat ett tusental personer som skulle ha råd med ett äventyr till månen och flera av dem har visat intresse. Space Adventures VD Eric Anderson är säker på att kunna erbjuda ännu mer i framtiden.

– Vi bygger på existerande teknologi och kommer så småningom att kunna erbjuda privatpersoner månlandningar.

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist