Fördel rymd?

Svenska företag, institut och universitet/högskolor som verkar inom den svenska rymdsektorn har tagit fram ett dokument med rekommendationer om hur svensk rymdverksamhet kan vässas.

”Fördel rymd” kan hämtas på rymdagendan.se

Det är bra att de etablerade rymdspelarna nu samlar sig för att påverka och skapa utrymme för mer rymdverksamhet, för det behövs kraft bakom orden om staten ska satsa.

Samtidigt är det helt uppenbart att detta är en inlaga för att skydda det som etablissemanget redan har. Förutom vettiga, men allmänna, rekommendationer om att satsa på rymdverksamhet för att utveckla Sverige ekonomiskt, miljömässigt och kunskapsmässigt är man väldigt tydliga med hur viktigt det är att vi fortsätter pumpa in pengar i det europeiska prestigeprojektet Ariane (antagligen för att Volvo Aero ska få fortsätta utveckla motordelar).

En framtida rymdturism får visserligen en sida också, men under den styvmoderliga vinjetten Paus(!?). Faktum är ju att Ariane om några år kan vara en kuriositet mest av symbolisk betydelse medan rymdturismen är det som ger nya jobb och utveckling.

Ska rymden verkligen få fördelar och får mer resurser behöver vi tänka flexibelt, se nya möjligheter och utveckla rymdverksamheten – inte bara försvara det vi har.

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist