Googlesatsningen på gruvdrift i rymden

För bara någon vecka sedan var den intressanta tanken på gruvdrift i rymden väldigt avlägsen. Det var helt enkelt fortfarande sci-fi att prata om att bryta mineral och metall på asteroider.

Nu har verkligheten hunnit förbi fantasidimmorna. Planetary Resources heter den nya satsning som plötsligt tog rymden betydligt närmare oss och de som står för prestationen att ingjuta framtidstro är ett gäng globala profiler. Med mycket pengar. Eller var sägs om Larry Page, grundare och vd på Google, Eric Schmidt, styrelseordförande på Google, Ross Perot, fastighetsmagnat och Charles Simonyi, Microsoftmiljardär och rymdturist. Dessutom medverkar regissören James Cameron och flera rymdexperter som rådgivare. Grundare är rymdprofilerna Peter Diamandis och Eric Andersson.

Jag sa ju att Google siktar utåt!

Det finns enorma resurser därute som räcker och blir över för oss på den snart urlakade jorden. Enbart asteroiden Eros tros innehålla mer guld, platina och metall än vi någonsin kommer att bryta ur jordskorpan. Planetary Resources drömmer inte om att direkt börja bryta fyndigheter och frakta till jorden. Man gör det i steg där kostnadseffektiva, nya lösningar står i centrum.

Första steget är att inom några år skicka upp ett teleskop som ska kartlägga asteroider i vår omgivning. Nästa steg är att bege sig dit, men då främst för att utvinna vatten ur asteroiderna och använda för exempelvis bränsleproduktion i en ny framtida och växande rymdekonomi. Sista steget är att starta själva gruvdriften, om 20 år räknat från nu.

Jag hoppas att investerarna kommer att få rejält med återbäring när den dagen kommer och att Google fortsätter att öppna plånboken för goda ting.

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist