Första fotot på planet i annat solsystem

Här är det första fotot på en planet i ett annat solsystem. Tidigare försök har gjorts, men astronomerna bakom denna bild är helt säkra på sin sak: Det är en historisk bild.


foto: ESO/VLTDen lilla planeten runt sjärnan GQ Lupi är inte så liten. En till två gånger Jupiters massa, tippar astronomerna bakom bilden. Dessutom är den tämligen nybildad och utstrålar egen värme, samt befinner sig tre gånger så långt från sin stjärna som Neptunus är från vår sol. Därför har man lyckats ta en bild på den.

Det är en grupp europeiska astronomer som studerat det främmande solsystemet på ungefär 400 ljusårs avstånd i över fem år med hjälp av bland annat VLT-teleskopet i Chile.

– Vi är säkra på att detta är en planet som kretsar runt stjärnan, säger astronomen och projektledaren Ralph Neuhaeuser till space.com.

Tidigare har andra bilder presenterats som har ifrågasatts. För två veckor sedan presenterade Nasa en bild av en planet utanför solsystemet som fångats med teleskop som opererar utanför det synliga ljusspektrat. Nu verkar det alltså som att det första fotot tagits.

Nyheten kommer att presenteras i den europeiska tidskriften Astronomy & Astrophysics.

Författare: Dag Kättström

Vetenskapsjournalist